Nubië – Land van de Zwarte Farao’s


Drents Museum


Vanaf december 2018 presenteert het Drents Museum de archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s, georganiseerd door het Museum of Fine Arts in Boston. Maar liefst 300 objecten uit de Nubische collectie van Boston komen naar Assen. Deze indrukwekkende voorwerpen uit de periode van 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken.

De tentoonstelling Nubië, die een relatief onbekende beschaving uit de oudheid belicht, sluit aan bij de missie van het Drents Museum: het Drents Museum toont Drenthe een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het Drents Museum heeft inmiddels een rijke traditie opgebouwd van grote internationale archeologische tentoonstellingen, zoals Het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Dode Zeerollen (2012), Maya’s (2016) en IRAN – Bakermat van de beschaving (juni 2018).

 


Vanaf 16 december 2018
Ontwerp Kinkorn
realisatie Iris Vormgeving
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw


Fries Museum


Frieslands meest beroemde bruidspaar ooit vormt de rode draad in Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Aan de hand van het koppel ontdekt de bezoeker hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

Deze tentoonstelling is vanaf 24 november 2018 in het Fries Museum te zien en vormt de prelude van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. In 2019 wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

 


Vanaf 24 november 2018
Ontwerp Peter de Kimpe
Grafisch ontwerp Rolf Toxopeus
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Willem van Oranje is hier!


Museum Prinsenhof Delft


Wanneer De Opstand (1568-1648) in volle gang is, vlucht prins Willem van Oranje in 1572 naar het veilig ommuurde Delft om zo uit handen van de Spanjaarden te blijven. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Agathaklooster dat vanaf dan wordt omgedoopt tot ‘het Prinsenhof’. Op deze plek woont, werkt en leeft Willem tot zijn gewelddadige dood op 10 juli 1584. Met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! geeft Museum Prinsenhof Delft het gebouw zijn geschiedenis terug.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de opstand tegen de Spanjaarden begon. Willem van Oranje was fel tegen het Spaanse beleid van Fillips II en kwam in opstand. Hij schreef een verweerschrift, de ‘Apologie’, waarin hij zijn ideaal verwoordde; godsdienstvrijheid en gewetensvrijheid voor iedereen. Na goedkeuring door de Staten-Generaal der Nederlanden werd dit pamflet gedrukt en wijds verspreid. Door dit verzet wordt Willem door de koning vogelvrij verklaard.

De tentoonstelling Willem van Oranje is hier! neemt de bezoeker mee naar het Delft van Willem van Oranje. Wat waren de gevolgen van zijn komst naar Delft en welke invloed heeft Willem van Oranje gehad op het Nederland zoals we dat nu kennen? Ook persoonlijke gebeurtenissen uit leven van Willem van Oranje worden belicht. Zo zijn twee van zijn kinderen in Delft gedoopt en liggen vijf kleinkinderen in de Waalse kerk begraven. Charlotte de Bourbon, Willem zijn derde vrouw, bevalt in het Prinsenhof van hun dochter Louise Juliana. Met twee bijzondere bruiklenen worden moeder en dochter herenigd.


Vanaf 19 oktober 2018
Ontwerp Opera
realisatie Planemos
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Relieken


Museum Catharijneconvent


Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Maak in deze unieke tentoonstelling kennis met dit fascinerende en eeuwenoude fenomeen. U staat oog in oog met de meest bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies.

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Christus.


Vanaf 12 oktober 2017
Ontwerp Opera
Realisatie Planemos
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

1001 vrouwen in de 20ste eeuw


 Amsterdam Museum


Vanaf 4 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw te zien. Samen met Els Kloek, de initiator en samenstelster van het gelijknamige boek, presenteert het Amsterdam Museum bijna 200 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. De veelheid aan verhalen geeft een verrassende kijk op de geschiedenis van de vorige eeuw. Al ligt de nadruk op het verleden, de tentoonstelling is uiterst actueel: ook vandaag de dag zijn mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen onderwerp van gesprek.

 


Vanaf 4 oktober 2018
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

The Institute of Ongoing Things


 Joods Historisch Museum


Vanaf 29 september 2018 is in het Joods Historisch Museum een tentoonstelling te zien van kunstenaar Uri Katzenstein. Katzenstein, die op 24 augustus jl. plotseling overleed in zijn woonplaats Tel Aviv, maakte de installatie The Institute of Ongoing Things speciaal voor het Joods Historisch Museum.

The Institute of Ongoing Things gaat onder andere over gender, hypocrisie en sciencefiction, en is een verwerking van persoonlijke en nationale trauma’s. Katzenstein, die met zijn werk toonaangevend was in Israël, creëerde voor het museum een installatie die een oneindige visuele bibliotheek verbeeldt. Deze bevat videowerken, die rituelen in een futuristische wereld laten zien, en sculpturen met een verzonnen identiteit naar het evenbeeld van de kunstenaar. Daarnaast worden ook autobiografische objecten en culturele iconen tentoongesteld. Samen met geluid en beweging van door de kunstenaar gebouwde machines, ontstaat een meervoudig zintuiglijke ervaring.

 


Vanaf 29 september 2018
Gastconservator Ronit Eden
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Rembrandt in Parijs


 Museum Het Rembrandthuis


Het is een fenomeen waar maar weinigen mee bekend zijn: Rembrandt was in de negentiende eeuw een icoon voor een groot aantal Franse avant-garde kunstenaars en (post)impressionisten. Grote namen als Édouard Manet, Edgar Degas, Odilon Redon en Theodore Rousseau namen Rembrandt en zijn werk als voorbeeld. Voor hen was hij een anti-academische cultfiguur, een kunstenaar die zich niets aantrok van academische regels en de wereld om zich heen heel direct wist te vatten. Veel Franse kunstenaars besloten ook – net als Rembrandt – te gaan etsen. Dit leidde tot een heropleving van deze kunstvorm.

Op 21 september opent in Museum Het Rembrandthuis de tentoonstelling Rembrandt in Parijs. Manet, Méryon, Degas en de herontdekking van de etskunst (1830-1890). Nog nooit eerder was deze opleving van de etskunst in Frankrijk een onderwerp voor een tentoonstelling. Voor de expositie zullen de mooiste kunstwerken worden samengebracht: elegante Franse dames, Parijse stadsgezichten, indrukwekkende landschappen en artistieke affiches.

 


Vanaf 21 september 2018
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch