Christoffel Bisschop – verlangen naar vroeger


Fries Museum


In 2023 duikt het Fries Museum in het persoonlijke leven en de kunst van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Christoffel Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). Ook hun inspiratiebronnen, sociale omgeving en het werk van tijdgenoten komen aan bod. De tentoonstelling laat zien hoe de Friese kunstenaar het verleden aangrijpt als grote inspiratie voor het heden. In het bijzonder raakt Bisschop gefascineerd door het eigenwijze stadje Hindeloopen.


Vanaf juni 2023
Ontwerp Lies Willers
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Antwerpen in de Tweede Wereldoorlog


Museum aan de Stroom


De Tweede Wereldoorlog heeft een enorme impact gehad op de havenstad Antwerpen. Door de haven was Antwerpen militair strategisch belangrijk. De stad was daarnaast een diverse metropool, met een grote Joodse aanwezigheid. Door de vervolging van Joden en andersdenkenden en het militaire geweld kwamen ongeveer 25 000 mensen uit Antwerpen of in Antwerpen om.

De MAS-expo wil hierover een tastbaar en gelaagd verhaal vanuit actuele plaatsen brengen. De actuele plaatsen zijn de poort voor bezoekers om in het verhaal te stappen. Een verhaal over hoe stadsbewoners zijn omgegaan met militair geweld en dreiging, maar vooral over hoe ze de dictatuur beleefden en hoe die de stad verdeelde. De expo zal de chronologie van de oorlog vatten in een 12- tal sprekende plaatsen die cruciaal waren tijdens WOII en die nog altijd bestaan. De bezoeker wordt voortdurend geconfronteerd met ‘het is hier gebeurd, in deze stad waar jij nu bent, waarom kon het hier gebeuren? In vrijheid en gelijkheid samenleven in een stad is een groot voorrecht dat we moeten koesteren.’

 


Vanaf april 2023
Ontwerp Ruimtevaarders
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Kunstenaarsdorpen


Zuiderzeemuseum


In navolging van het Franse Barbizon, ontwikkelden in de negentiende eeuw verschillende andere Europese dorpen zich tot kunstenaarsdorp. Volendam, Urk, Katwijk en Domburg zijn hiervan bekende voorbeelden. Deze vier dorpen vormen het uitgangspunt voor de bijzondere tentoonstelling Kunstenaarsdorpen. Je maakt niet alleen kennis met de kunst die werd gemaakt in de dorpen, maar er wordt óók aandacht besteed aan de ontmoetingen tussen kunstenaars, locatie en lokale bevolking. En ken jij de rol van ansichtkaarten in deze periode?

De grote blikvanger van de tentoonstelling is de imposante salonopstelling met ruim tachtig kunstwerken uit meer dan veertig verschillende Europese kunstenaarsdorpen, waaronder werk van Max Liebermann, Jan Toorop, Paul Signac, Gustave Courbet en Jens Ferdinand Willumsen. Authentieke schilderskisten, alledaagse gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, persoonlijke verhalen en vele historische ansichtkaarten maken het bijzondere verhaal en karakter van de verschillende kunstenaarsdorpen uit de negentiende eeuw compleet. Om het échte schildersgevoel te ervaren, kun je tenslotte ook zelf aan de slag achter de schildersezel!

 


Vanaf 10 december 2022
Ontwerp Paul Toornend
Realisatie Capaz
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en herculaneum


Drents Museum


Het Drents Museum presenteert in het najaar van 2022 een bijzondere tentoonstelling over Pompeï en Herculaneum, twee Romeinse stadjes die in 79 n. Chr. vernietigd werden door een uitbarsting van de Vesuvius.

De Pompeï-tentoonstelling in het Drents Museum vertelt dit dramatische verhaal, maar gaat vooral over de mensen die in deze twee steden woonden en werkten. Wie waren zij en hoe leefden ze voordat de vulkaan uitbarstte?

Hun verhaal wordt verteld aan de hand van bijzondere objecten uit de collecties van de Italiaanse musea waar het Drents Museum mee samenwerkt. Deze collecties bevatten unieke topstukken, waaronder een aantal objecten die nog nooit eerder getoond zijn.

 


Vanaf 20 november 2022
Realisatie Iris Vormgeving
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Erfgoed centrum politie Antwerpen


Politie Antwerpen


In het nieuwe hoofdkantoor van Politie Antwerpen wordt een Erfgoed centrum gerealiseerd. Een museaal overzicht van de geschiedenis van het politiekorps van de Stad Antwerpen.


Vanaf voorjaar 2023
Ontwerp Voet Architectuur
Lichtontwerp  50LUX | Frank Hulsebosch