North & South


Museum Catharijne Convent


Na jaren van voorbereiding is het zover: de tentoonstelling North & South. Zowel in het uiterste noorden als in het uiterste zuiden van Europa blijken nog middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit bewaard gebleven. Een unicum, omdat deze kunst in het midden van Europa de tand des tijds niet doorstaan heeft.

Het gaat om spectaculaire en zeldzame altaardecoraties uit de twaalfde tot veertiende eeuw. De meeste werken hebben het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Ze mogen vanwege de tentoonstelling eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië (Spanje) op reis naar Utrecht. Een 'must see' dit najaar!


Vanaf 25 oktober 2019
Ontwerp Tinker Imagineers
realisatie Planemos
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Bes


Allard Pierson Museum


Het Allard Pierson presenteert de eerste grote tentoonstelling over de multi-inzetbare Egyptische god Bes. Met zijn kromme, korte beentjes, zijn uitgestoken tong, verentooi en dikke buik is Bes een herkenbare figuur uit het Oude Egypte.

Populair als hij was, werd hij afgebeeld op amuletten, meubels, zuilen, vazen en serviesgoed en als klein of groot standbeeld. In deze tentoonstelling staat nu eens niet de Egyptische elitecultuur of de dodencultus centraal. Bes speelde een rol in het dagelijks leven en tussen de mensen: van farao’s tot slaven, van zwangere vrouwen tot bange kinderen en van strijdende soldaten tot vrolijke feestvierders.

Bes, kleine god in het Oude Egypte is een tentoonstelling voor jong en oud en is te zien van 18 oktober 2019 tot en met 8 maart 2020.


Vanaf 18 oktober 2019
Ontwerp Studio Marleen Bos
realisatie Landstra en De Vries
Lichtontwerp 50LUX | Gjalt Vlam

Wij Vikingen


Fries Museum


Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd door Vikingen. De aanvallen begonnen in het jaar 810,  toen Deense Vikingen Frisia aanvielen met een vloot van maar liefst tweehonderd schepen. De woeste Vikingen stopten pas met hun plunderingen toen hun slachtoffers een flinke hoeveelheid zilver betaalden. Maar in de jaren daarna kwamen ze nog vaak terug.

Wij Vikingen neemt je mee naar de eeuwen van de vele Vikingeninvallen in Frisia. Je ontdekt hoe families werden verscheurd door ontvoeringen, huizen werden platgebrand en dorpen verwoest. Maar je maakt ook kennis met een andere kant van de Vikingen.

 


Vanaf 19 oktober 2019
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Opslaan als… – Hoe verzamel je de stad?


Amsterdam Museum


Op 18 oktober 2019 opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling Opslaan als.. – Hoe verzamel je de stad?. In de tentoonstelling geeft het museum een inkijk in zijn gevarieerde collectie van ruim 100.000 objecten die stuk voor stuk een verhaal vertellen over de stad Amsterdam en haar bewoners. Van vreemde snuisterijen tot iconische werken. Van menselijke haarlokjes tot waardevolle schilderijen. Wat verzamelt een stadsmuseum allemaal?


Vanaf 18 oktober 2019
Ontwerp Clement & Sanôu
Lichtontwerp 50LUX | Merijn Versnel

Pieter de Hooch


Museum Prinsenhof Delft


Samen met Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de belangrijkste Delftse meester uit de Nederlandse Gouden Eeuw. In Museum Prinsenhof Delft is de allereerste overzichtstentoonstelling in Nederland te zien van de 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch. Zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.

 


Vanaf 19 oktober 2019
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Nubië – Land van de Zwarte Farao’s


Drents Museum


Vanaf december 2018 presenteert het Drents Museum de archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s, georganiseerd door het Museum of Fine Arts in Boston. Maar liefst 300 objecten uit de Nubische collectie van Boston komen naar Assen. Deze indrukwekkende voorwerpen uit de periode van 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken.

De tentoonstelling Nubië, die een relatief onbekende beschaving uit de oudheid belicht, sluit aan bij de missie van het Drents Museum: het Drents Museum toont Drenthe een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het Drents Museum heeft inmiddels een rijke traditie opgebouwd van grote internationale archeologische tentoonstellingen, zoals Het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Dode Zeerollen (2012), Maya’s (2016) en IRAN – Bakermat van de beschaving (juni 2018).

 


Vanaf 16 december 2018
Ontwerp Kinkorn
realisatie Iris Vormgeving
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw


Fries Museum


Frieslands meest beroemde bruidspaar ooit vormt de rode draad in Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Aan de hand van het koppel ontdekt de bezoeker hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

Deze tentoonstelling is vanaf 24 november 2018 in het Fries Museum te zien en vormt de prelude van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. In 2019 wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

 


Vanaf 24 november 2018
Ontwerp Peter de Kimpe
Grafisch ontwerp Rolf Toxopeus
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

 

Willem van Oranje is hier!


Museum Prinsenhof Delft


Wanneer De Opstand (1568-1648) in volle gang is, vlucht prins Willem van Oranje in 1572 naar het veilig ommuurde Delft om zo uit handen van de Spanjaarden te blijven. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Agathaklooster dat vanaf dan wordt omgedoopt tot ‘het Prinsenhof’. Op deze plek woont, werkt en leeft Willem tot zijn gewelddadige dood op 10 juli 1584. Met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! geeft Museum Prinsenhof Delft het gebouw zijn geschiedenis terug.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de opstand tegen de Spanjaarden begon. Willem van Oranje was fel tegen het Spaanse beleid van Fillips II en kwam in opstand. Hij schreef een verweerschrift, de ‘Apologie’, waarin hij zijn ideaal verwoordde; godsdienstvrijheid en gewetensvrijheid voor iedereen. Na goedkeuring door de Staten-Generaal der Nederlanden werd dit pamflet gedrukt en wijds verspreid. Door dit verzet wordt Willem door de koning vogelvrij verklaard.

De tentoonstelling Willem van Oranje is hier! neemt de bezoeker mee naar het Delft van Willem van Oranje. Wat waren de gevolgen van zijn komst naar Delft en welke invloed heeft Willem van Oranje gehad op het Nederland zoals we dat nu kennen? Ook persoonlijke gebeurtenissen uit leven van Willem van Oranje worden belicht. Zo zijn twee van zijn kinderen in Delft gedoopt en liggen vijf kleinkinderen in de Waalse kerk begraven. Charlotte de Bourbon, Willem zijn derde vrouw, bevalt in het Prinsenhof van hun dochter Louise Juliana. Met twee bijzondere bruiklenen worden moeder en dochter herenigd.


Vanaf 19 oktober 2018
Ontwerp Opera
realisatie Planemos
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch

Relieken


Museum Catharijneconvent


Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Maak in deze unieke tentoonstelling kennis met dit fascinerende en eeuwenoude fenomeen. U staat oog in oog met de meest bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies.

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Christus.


Vanaf 12 oktober 2017
Ontwerp Opera
Realisatie Planemos
Lichtontwerp 50LUX | Frank Hulsebosch